Postari din categoria mai, 2014


26 mai , 2014  postat de admin
comentarii ( 0 )

Scrisoare publică adresată hîrşovenilor

(deşi scrisă înainte de alegerile europarlamentare, am publicat această scrisoare după acest scrutin pentru a nu influenţa decizia de vot a vreunui liberal)

Dacă în ultimii doi ani majoritatea persoanelor din jurul primarului Hîrşovei au sprijinit acţiunile ilegale şi uneori infracţionale ale acestuia, solicitările mele permanente de demascare a acestor infracţiuni şi de solicitare de a ne împotrivi, prin votul exprimat în Consiliul Local al Oraşului Hîrşova, pentru acele hotarâri şi activităţi a căror formă sau conţinut sunt ilegale, nu reprezintă o oportunitate pentru oraş, nu sunt în interesul hîrşovenilor sau când ceea ce ni se propune prin proiectul de hotărâre este doar în interesul personal al primarului sau al celor din jurul său, au devenit un fapt total inadecvat intereselor pentru continuarea acţiunile ilegale şi uneori infracţionale ale primarului Hîrşovei şi a celor din jurul său.

Pentru a atrage atenţia conducerii judeţene a PNL Constanţa asupra situaţiei de la Hîrşova privind cârdaşia unor liberali cu pesediştii locali, cu daune iremediabile asupra intereselor politice pe tremen scurt si mediu pentru organizatia locală a PNL Hîrşova şi pentru a protesta împotriva girării de către aceasta a unui grup ilegitim şi ridicol desemnat să întreţină buna colaborare, la Hîrşova, cu PSD-ul mi-am dat demisia din funţia de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene.

Din păcate, interesele câtorva liberali care converg la Hîrşova cu cele ale primarului pesedist au fost şi sunt mai mari decât respectul pentru cetăţenii în slujba cărora se află şi pentru ţinuta istorică a PNL.

Acestea sunt faptele care i-au făcut pe unii colegi de cârdăşie politică locală să vă dezinformeze referitor la angajamentele mele politice şi, prin urmare, am considerat că este normal să vă spun prin această scrisoare că nu m-am gîndit vreodată să nu mai fiu liberal şi că la nivel naţional, pentru al treilea mandat, deţin funcţia de Secretar general al Ligii Aleşilor Locali ai PNL.

Hîrşovenilor trebuie să li se redea demnitatea, armonia în societate, încrederea în administraţia publică locală şi şansa de a trăi într-un oraş în decurs de modernizare, aparţinând unei ţări europene. Adversarii şi colegii, foşti sau actuali, trebuie să înţeleagă că obiectivele mele viitoare sunt legate de dorinţa ca hîrşovenii să beneficieze de transparenţa decizională şi liberul acces la informaţiile de interes public, să fie printre cei care decid ce se face cu banii din impozitele pe care le plătesc (mai puţin ai celor protejaţi de primar) să nu mai fie persecutaţi că au alte opţiuni politice sau alte simpatii.

Unii dintre corupţi vor fi scoşi din activitatea politică de instituţiile abilitate (DNA, PARCHET, ANI ……), însă, pe cei mai mulţi ar trebui să îi scoată votul alegătorilor. Dacă dorim sa schimbăm ceva nu se poate de pe marginea terenului. Este ca la fotbal: poţi să dai gol numai dacă eşti în teren. E drept că nu trebuie sa fim toţi implicaţi în politică, dar cine ne opreşte să ne exprimăm public spunându-ne părerea. Oare teama, interesul sau acea lehamite care îi slujeşte doar pe cei pe care îi contestăm, dar cărora puţin le pasă de acest lucru. Cu cât vor fi mai mulţi cei care vor comenta faptele celor care ne conduc, cu cât se vor spune mai multe despre ce fac ei şi cei din anturajul lor, cu atât mai mult putem să fim supăraţi pe ei. Oare cei care tac nu îşi exprimă acordul pentru ceea ce se întamplă şi, de fapt, EI aşteaptă să devină ,,parteneri” sau macar,,clientelă” ?

Adversarii şi colegii, foşti sau actuali, trebuie să înţeleagă că nu voi susţine înlocuirea hoţilor lor cu ai altora, iar pentru acestea voi fi în viitor mai activ, mai comunicativ, mai ferm şi mai combativ.

Hîrşova, mai 2014

 


18 mai , 2014  postat de admin
comentarii ( 0 )

Pentru cei plecaţi din oraş, cât şi pentru cei rămaşi acasă

După cum spuneam, cu câteva săptamâni în urmă, mi-am propus să comunic mai mult cu hîrşovenii pentru a-i informa despre activitatea din consiliul local şi să punem în discuţie teme de interes local, dar şi în speranţa că „unii poate îmi vor deveni parteneri în dezbaterile viitoare …

În căutarea unui loc de muncă şi cu speranţa unei vieţi în care să îşi poată ajuta copii şi alţi membri ai familiei, mulţi hîrşoveni, din generaţia tînără sau din generaţii mai puţin tinere, şi-au învins spaimele pe care ni le generează opţiunea de a pleca de lângă casă, oriunde în altă parte.

Cei care au pleacat, în ţară sau în străinătate (uneori la mii de kilometri), pentru un timp mai scurt sau îndelungat, lăsă acasă, la Hârşova, în aproape toate cazurile, soţi/soţii, copii/părinţi, fraţi, bunici şi alte persoane dragi care le vor duce lipsa, nu numai sentimental. Mulţi dintre aceşti copii care se consideră părăsiţi sunt predispuşi la ieşirea din parcursul unei vieţi normale. Părinţii şi bunicii, pe lângă sentimentul de înstrăinare de copii lor, îşi accentuiază riscul social la care sunt expuşi, de multe ori, şi sunt doborâţi de nevoi.

Am înţeles, de când eram primar, că autorităţile locale trebuie să aibă în vedere în mod constant necesităţile oamenilor şi să răspundă cât mai rapid şi eficient la cerinţe lor, dar mai ales să stabilească priorităţile bugetare în funcţie de nevoile comunităţii pe care o servesc şi să reacţioneze promt pentru a preîntâmpina apariţia şi dezvoltarea problemelor grave generate de aceste plecări.

Atunci m-am gândit că prin înfiinţarea „Centrului de zi pentru elevi aflaţi în dificultate” am putea ajuta copiii aflaţi în situaţii care nu le oferă speranţe pentru viitor, prin înfiinţarea „Centrului permanent pentru persoane în vârstă” am putea să le alinăm suferinţele persoanelor de vârstă înaintată, iar prin „Centrul de consiliere a persoanelor abuzate” am putea să ajutăm femeile şi copii, cărora viaţa le-a surâs mai puţin, să depăşească situaţiile critice generate de soţi sau părinţi agresivi.

1. Camin cu gazon 2. Camin 6

 3. Camin 10 4. Camin 12

„Centrul permanent pentru persoane în vârstă” din Hîrşova

( aceste poze sunt făcute în luna mai 2008 )

Nu a fost uşor să contruim cele trei imobile care din păcate au rămas nefolosite. Dacă cele trei instituţii care sunt gata de aproape şase ani ar fi funcţionat, pe lângă rezolvarea problemelor beneficiarilor direcţi (copii, persoane în vârstă si victime ale violenţei) ar fi creat şi mai multe locuri de muncă. Să ţii inactive cele trei instituţii aproape şase ani, deşi în acest timp au existat toate resursele pentru funcţionare acestora, arată cât de puţin eşti interesat de problemele reale ale oamenilor din oraşul pe care ai fost ales să îl administrezi. Autorităţile locale puteau găsi soluţii pentru finanţarea înfiinţării şi funcţionării acestor trei instituţii, chiar dacă din plata salariilor, a utilităţilor şi a celorlalte cheltuieli generate de aceste activităţi sociale nu ies beneficii decât de partea cetăţenilor. Una din aceste soluţii ar fi fost finanţarea din cele peste 30 miliarde lei vechi prejudiciate sau înregistrate ca abateri financiare de către actualul primar şi acoliţii săi (cifra este cea consemnată de Camera de Conturi Constanţa în ,,Sintezele rezultatelor acţiunilor de audit/control desfăşurate la ORAŞUL HÂRŞOVA efectuate în 2011 şi 2012”).

Pentru perioada următoare nu ezit să cer ajutorul celor plecaţi, dar şi al celor rămaşi în oraş, să mă contacteze şi să ne implicăm în acest program. Trebuie să ne pese de problemele oamenilor şi de cauzele care îi determină să ia anumite decizii de a pleca de lângă familiile lor. Sunt convins că împreună, noi toţi, vom reuşi să gestionăm situaţia în aşa fel încât copiii să crească mai bucuroşi, chiar dacă sunt, pentru o perioadă departe de părinţi, iar vârstnicii rămaşi acasă să aibă o bătrâneţe decentă.

Ca să se întâmple aceste lucruri trebuie să realizăm o comunicare mai bună, atât cu cei care rămân desnădăjduiţi acasă, cât şi cu cei care, de nevoie, au ajus pe meleaguri străine, pentru a obliga autorităţile locale să înfiinţeze un compartiment specializat în cadrul primăriei care să implementeze un program de incluziune socială adresat celor rămaşi în ţară (copii preşcolari, copii de vârstă şcolară, persoane în vârstă), dar şi pentru gestionarea, în plan local, a unor probleme cu care se confruntă cei plecaţi pe termen mediu şi lung.


12 mai , 2014  postat de admin
comentarii ( 0 )

Cu un an in urma, impreuna cu prietenii, acasa la Hirsova, evocam un obicei al copilariei mele …..

Obiceiul Caloianului

Are loc in martea a treia dupa Pastele ortodox, fiind un ritual de invocare a ploii benefice, aducatoare de bogatie.

Se practica in toata zona balcanica, iar in unele zone din Romania se practica si in prezent.

El are o mare vechime, datand din epoca precrestina.

Inca din zori, copiii (cu precadere fete) de la 5-6 ani in sus se strang la un loc si se impart, dupa varsta, in doua sau mai multe cete. Fiecare ceata isi alege o conducatoare.

Copiii fac o papusa de lut, un om mic, pe care il impodobesc cu panglici, carpe colorate si flori, iar pe cap ii pun drept caciula o coaja de ou rosu. In unele sate il imbraca in straie taranesti, cu opincute si caciulita.

Citeste restul articolului »


7 mai , 2014  postat de admin
comentarii ( 0 )

Minciuni sau adevăr ?

Înainte de Crăciunul 2013 am primit o scrisoare în care eram acuzat că prin atitudinea desfăşurată în Consiliul Local al oraşului Hîrşova îl ajutăm pe primar şi pe alţii “să îşi tragă importante sume de bani cu lucrări false, decontare de bunuri care nu au fost folosite în Primărie ….”, precum şi pentru alte foloase necuvenite.
M-am convins apoi că toţi membrii consilului local primiseră această scrisoare.
Pentru mine aceasta nu a fost o temă nouă ci doar răspunsul la întrebarile pe care mi le pun mai demult: oare de ce nu văd instituţiile cu atribuţii de control şi oamenii din oraş aceste infracţiuni şi dacă primarul poate da un răspuns convingator la acuzele anonimei/anonimului care ne spune în această scrisoare că: “primarul … spală bani primiţi ca şpagă” şi că “ne pune să semnăm tot felul de acte ilegale, suntem terorizaţi că dacă nu semnăm … riscăm să rămânem … fără servici”?
M-am mâhnit pentru că tot ceea ce era scris acolo părea vizibil. Sunt totuşi relaxat pentru că sunt printre puţinii consilieri locali care nu au primit avantaje ca să nu le vadă, ba chiar să le sprijine.

Citeste restul articolului »